Saltarosgarden

Så bygger jag ett kväverikt land för tomat och squash

Annonser

Idag kom jag på mig att kolla hur det gått för tomatplantorna i in-situ-odlingen på friland.

Med insitu menar jag att jag odlar dem på plats direkt i denna upphöjda bädd och kväverika odlingslimpa som jag konstruerade i slutet av april med drivhus och allt (bilden ovan är tagen i april).

Det visade sig att flera av plantorna ute på friland fått fina blommor. Givet att de står under mini-drivhus och att våren, och sommaren, varit tämligen kall här ute – så långt – blev jag glad och ville låta resterande plantor komma ut. Jag vet det är sent för utplantering, men såhär långt ut i skärgården förlängs sommaren inpå hösten, så tänker jag att nog väl kommer  det finnas tid att sätta frukt och mogna.

Här: Förodlad Squash och tomat.

Till min stora förvåning: mitt på den plats jag valt att anlägga nästa odlingslimpa växte denna!  W o w! En slåttergubbe!!! Mitt bland prästkragar sticker den glatt upp med sina knoppar, i väntan på att slå ut med sina gula karakteristiska kronblad. Hur mycket krävs det inte i år av kultiverande innan en sådan kan slår rot, och trivas? Det får bli ett bevarande ”land i landet.”

Nu vidare till projektet. Såhär bygger jag mina odlingslimpor:

Först tar jag det som är överblivet från det grävprojekt vi just avslutat med gatsten och vinbärsbuskar. För att jag behöver bli av med det, och inte orkar bära det till komposthögen. Vände grässvålen nedåt.

Ovan på det lade jag vår hushållskompost som jag sparat sedan i våras i påsar i kompostkärlet.

Över detta lade jag kirskål som jag ”skördade” på husets framsida.

Där blev visst ett stort hål: Oups! Hoppsan!

Kirskålen jag tillber dig! Du får gärna komma igen, och igen och igen, inte bara för att dölja brunnslocket, utan också för att du kommer till så bra användning i vårt kära trädgårdsland!

Två sådana här har jag skördat under dagarna två nu. Och för att inte tala om hur mycket som togs tidigare i våras .. Kirskål växer frodigt värre, och kommer igen!

Över detta lade jag grenar från vårens gallring av buskage som legat i komposthögen och skräpat sedan dess.

Och ytterligare ovan på detta lade jag det nya renset får buskar av asp som jag ständigt gör runt omkring tomten, efter det att grannen valt att hugga ner alla aspar som växte intill vår tomt just innan vi flyttade in. Det f o r m l i g e n exploderar av nya skott, hela tiden. Inget ont som inte för något gott med sig: Det blev bra såhär..

Ovan på detta lade jag torra löv och bark från de skyddande lager som tidigare använts runt nyplanterade rosbuskar för att skydda mot frosten. Använde även det som fanns kvar från hösten i form av gamla halvmultna löv och barkbitar, när jag nu krattade i vårt Woodland.

Nu började skymningen falla. Vemodigt så för midsommarljuset börjar redan sakta försvinna …  Hann med näppe bära ut de ko-påsar jag just köpt. Vi gjorde nämligen en vända in till stan.

I morgon ska det till vanlig jord ovanpå det sista lagret, samt något stödjande på sidorna av landet. Sedan är odlingslimpan helt klar och jag kan börja plantera ut squash och tomat, bygga stöd och konstruera mini-drivhus.

Tillsist fick jag njuta av en vacker solnedgång. Tacksamheten infinner sig över att få njuta av livets goda!

 

Annonser

Annonser