Saltarosgarden

Vårt lilla ”hemman” min kära köksträdgård och permakultur!

Annonser

Här berättar jag i ord och bild om hur jag tänkte när jag designade vår trädgård och kort om varför.

Jag vill gärna se på trädgården ur ett holistiskt perspektiv och jag tänker mycket, mycket på kretslopp.
Och min strävan är att vår familj ska vara så stor del av det här kretsloppet som möjligt. Foto: Eleonor Bergström
Att anlägga en trädgård att leva i och med har varit en resa mot omställning till ett mer hållbart sätt att leva för mig och i förlängningen också för min familj.
Angreppsätt och begrepp som jag aktivt använder när jag designar min trädgård är biologisk mångfald, kulturarv och pollinering.
Och jag måste säga att jag får lön för mödan, på flertalet sätt!
Det som tidigare bara var grön gräsmatta har omvandlats till en prunkande kulturbärande mångfald..
Annat som jag oupphörligen tänker på för vår trädgårds del är komposteringsmetoder, mikroorganismer, jordstruktur och jorduppbyggnad.
När jag designar vår trädgård vill jag att det så långt som möjligt ska vara funktionellt och hållbart för vår familj att odla, sköta om och vattna.
Detta för att vi i förlängningen ska kunna sköta om allt på bästa och i möjligaste mån effektivaste sätt. Skörden är en stor del av lönen för mödan..
När jag designar tänker jag också mycket på macro och mikroperspektiv. För att jag njuter av det och min familj lika så..
Alternativ, småskalig odling har sina utmaningar – men det betalar sig i smak, kvalité och är  en stor njutning även för ögat.
Men biologisk mångfald i all ära. På grund av den rådjurstam som finns i området designade jag och byggde jag ett staket runt våra odlingar för att få ha dem i fred. Hässjorna har tidigare använts i ett jordbruk norr om Stockholm.
När jag låter naturen vara med i designen blir det varje år som nya små hisnande upptäckter och överraskningar. Den här frösådda fingerborgsblomman (Digitalis purpurea) dök i fjol upp i vår fastukvist – där den stolt fick stå kvar.
Inget skänker själ och hjärta så mycket rikedom som hållbar odling..
Vårt lilla ”hemman” min kära köksträdgård, vår trädgård och permakultur.

/Evelyn

Välkommen till vår trädgårds webbsida på Facebook: Saltarös köksträdgård

Annonser

Annonser