Äntligen är surkörsbärsträdet på plats!

 Idag är det en grå dag med regn och rusk. Trotsade vädret och gav mig ut på lunchen för att plantera träd..

När jag under studietiden bodde i Turkiet drack jag en svalkande dryck – vişne suyu- som jag inte kunde få nog av. Det var en sötsur juice på surkörsbär. Och det är då roligt att inse att körsbärets namn faktiskt härleds etymologiskt från just Kerasuns i Kappadocien.

IMG_6827

 Bigarråer – ett ”sötkörsbärsträd” i vår trädgård som ger härlig, rikgivande frukt i juli.. 

Just surkörsbärs är ett litet buskliknande träd med oftast tämligen tunna och hängande grenar. Då det sprider sig lätt genom många rotskott, och vi är ordentligt trångbodda i kvarteret, tänkte jag använda det som del i ett insynskydd till vår villaträdgård. 

Jag planterar ett surkörsbär som heter ”Nordia” (prunus cerasus, Nordia). Ska här erkänna att jag har haft det ståendes i en hel evighet på marken i en av lådorna där jag förvarar det som jag driver upp själv samt av det jag köper in av, då och då…. 

IMG_8806

Förvaring av plantor i lådor direkt på marken ger ordentligt med markfukt. Det gör att jag inte behöver vattna lika ofta.

Surkörsbär med mörk fruktsaft kallas sedan tidigare moreller och de med ljus fruktsaft klarbär. Nordia har en liten frukt, som är mörkröd som mognar i början av augusti. Det buskliknande trädet når en höjd av cirka 2 meter och är härdig upp till zon 6. 

IMG_8822

Nyplanterat surkörsbärsträd ..

Saft och sylt  

När jag växte upp åt jag sylt gjord på klarbär från mina föräldrars trädgård. Det är så otroligt läskande gott! Bara tanken på denna sötsura sylt kan få mig att köpa ett träd till.. 

Och faktum är att surkörsbär lindrar många besvär!

Med sitt höga innehåll av C och E vitamin, fibrer och mineraler som kalium, kalcium, magnesium och järn är bären en nyttig energibomb. De innehåller också bland annat fenolen som har inflammationsdämpande effekt. Därför är det bra att dricka rikligt med körsbärsjuice efter att du tränat hårt. Nya studier visar nämligen att juice på körsbär motverkar träningsvärk genom att förebygga inflammationer och vävnadsskador i utmattade muskler.

Surkörsbär ger goda hälsoeffekter på fler områden och jag kan fortsätta länge – mot bakgrund av forskning att tala om de hälsofrämjande effekterna. Men lunchen är nu över, annat tar vid, och jag ger mig här med bara en uppmaning:

Odla ät och drick mycket körsbär!

/Evelyn

Saltarös köksträdgård

En köksträdgård där utmaningen är att leva självförsörjande på grönsaker, frukt och bär som vi odlar.Häng med på odlingsexperimentet!

Lämna gärna en kommentar här, då blir jag glad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s