Återbruk av madrassram blir jordgubbsland

Nu ska det allra sista i köksträdgården odlas upp. Och ramen till en madrass blir jordgubbsland.

Det är inte vilken madrassram som helst. Det är ramen till den madrass som användes i mitt allra första hem. Bland annat låg jag på den när jag var gravid.

IMG_8794

Nu återanvänder jag träramen, som ett upphöjt land. Perfekt att nå över. Från varje kant på långsidan är det ju 80 centimeter till mitten!

Revor från jordgubbslandslabyrinten får efter litet förberedelser flytta in här..

Det går självklart utmärkt att använda virke och spika i hop en fyrkantig ram att använda som upphöjt land.

Eller kanske finns det något att återvinna hemma hos dig .. Kontrollera bara först att träet i det du använder inte är behandlat med giftiga ämnen!

När det gäller gödsel och marktäckning i det här landet tänker jag följa hur jag gjorde på min odlingslott i Stora Skuggan, där jag plockade kassvis sommaren 2011, läs mer om det här

Så här gjorde jag med madrassramen, steg för steg:

Där landet ska vara växer ett elakt rotogräs i gräsmattan. Jag täcker därför marken med en presenning.

IMG_8185

När den legat på ett bra tag och jag tagit bort den finns det några delar envist ogräs kvar som jag rensar bort för hand med skrapa och hacka. Längst bort växer mynta och oregano i en salig röra. En plantering i arv från förra ägaren som ska tas om hand av mig vid senare tillfälle.

IMG_8187

Jag börjar med att behandla träramen med linolja och en liten del trätjära, helt enkelt för att obehandlad skulle den inte hålla lika länge.. Det torkar in fort i träet. Men du som är rädd för att tjära kan påverka din hälsa (allergier t ex) kan täcka delen inuti med bara linoljan.

IMG_5940

Slår ner stöttande ”pålar”i marken på fyra hörn som jag fäster in med spik, för att ramen ska sitta på plats.

IMG_6011

Sedan spikar jag på en ram ovanpå denna. Där under är det tänkt att jag ska  stryka vatten glas tre gånger per säsong för att hålla undan sniglarna. Har sett det beskrivet hur du kan göra i en youtube film på nätet. Det går även att använda en särskild plåtram för det ändamålet eller el anslutet till en tråd går också bra..
Nu fyller jag upp med vanlig jord en bit. Ovan på den lägger jag obrunnen hästgödsel blandat med brunnen. Bygger upp små ryggar av det översta lagret. Mellan lägger jag hö som legat i flera säsonger och som därmed inte har några fröer i sig som kan gro. Tidigare har jag använt halm med lyckat resultat.

IMG_3467

Tar av revorna som vuxit fram ordentligt mycket under sommaren i jordgubbslandslabyrinten. Använder mig av de revor som fått rötter.

IMG_6066

De längst ut får jag i bland sortera ut och kompostera. Sätter planta för planta i fyra rader. Här ska nästa generation av plantor skapa utlöpare: där med ska det finnas extrautrymme.

IMG_6093

Hur vill jordgubbar ha det för att trivas?

Se till att rensa bort allt ogräs, allt eftersom det dyker upp. Jordgubbsplantor vill absolut inte ha konkurrens av ogräs!

Gödsel är som sagt var viktigt. Jag brukar alltid se till att gödsla med obrunnen hästskit på hösten. Ge gärna en extra giva brunnen hästgödsel på våren för dina plantor. Det som fraktas bort i form av skörd bör ersättas med gödning. Brunnen gödsel har även bra skyddande egenskaper mot mögel på jordgubbarna för säsongen.

IMG_4059

En rekommendation är att plantor byts ut och flyttas till ny växtplats i treårsintervall för att undvika sjukdomar. Men har själv haft plantor på samma växtplats upp till fyra år med lyckat resultat.

IMG_0757

Halm är det bästa att ha i tämligen tjocka lager mellan raderna.  Har även använt täckbark till gott resultat. Även gräsklipp funkar bra.

Och i år testade jag att använda ren fårgödsel. Men räkna då med mycket revor och få jordgubbar. Fast ska du utöka dina land mycket är det kanske den effekten du vill ha?

Några land jag sett hos vänner har jordgubbsplantor som marktäckare under bärbuskar och fruktträd. Snyggt!

Det tar ungefär fyra år om du inte tar bort revor till marken i rabatterna är helt täckta. Och det är smart: du slipper rensa ogräs där! Önskar jag kunde göra så här i min trädgård, men det går inte en sekund: moff så är jordgubbarna slukade över en natt av mina rackarns vänner sniglarna.

Ett smart sätt att förlänga användningen av jordgubbar är att skiva upp och torka.

Mumma att njuta av sommarens smaker i vinter!

Nästa år ska jag banne-mig få ha jordgubbarna ifred. Så det så.

/Evelyn – Saltarös köksträdgård för att följa mitt arbete och få tips på Facebook

Lämna gärna en kommentar här, då blir jag glad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s