I plantfabriken ..

Förkultiverar några av årets fröer och vill göra det så barn- och kattsäkert som möjligt… Oh, vad jag har grunnat på detta! För jag vill ju absolut inte ha demolerade krukor och plantor i en hög med jord på golvet..

Startade min frösådd tämligen tidigt, bland annat med stockrosor, som är tvååriga och blommar på sitt andra år. Hoppas att på så sätt få dem att gå i blom redan i år. Jag började med att tillverka mina egna krukor av grovt skonsamt papper på rulle. Sedan var det bara att fylla på med jord. Till hjälp hade jag min dotter.

IMG_5026

Hon var så otroligt motiverad och fokuserad att fylla på så jag hann nästan inte med i svängarna: ställa tillbaka och byta till ny kruka. Vips, vad fort det gick! Hon var redan där med ny jord på skeden: vilken duktig tjej hon är … För många, många, många krukor såjord blev det. Och inte gav hon upp förrän allt var klart!

IMG_5032

Efter sådden fick de fröer som behövde det stå varmt och skönt uppe på en frigolitplatta på vår täljstenskamin. Först ned i en påse med varje kruka och gummiband i toppen, för att skapa ”växthuseffekt.”

IMG_5081

Efter bara ett par dagar har det redan börjat spira .. Det du ser på bilden är alltså ett minidrivhus – en egenhändigt gjord kruka av papper inuti en plastpåse och några första plantor som redan tittat upp. Aj, aj, lite väl rangliga kanske. Hoppas det funkar.

IMG_5057

Det är plantor till Stockrosorna som förhoppningsvis ska bli stora och fina till sommaren. Det är både varmt och riktigt fuktigt i detta miniväxthus, det vill jag lova.

IMG_5065

Förbereder nya krukor med näringsrik plantjord. Efter att jag har planterat över varje planta i en ny kruka, så de står alla för sig, tar jag och placerar dem i en minibokhylla som jag ställer i vårt ljusaste fönster, i söderläge.

IMG_5061

Hyllan hänger jag sedan upp på väggen, i säkerhet, under kvällstid-nattetid då min dotter och katterna är tillbaka leksugna. Du ser hyllan upphängd i bakgrunden.  Jag nöjer mig med dagsljuset för dessa plantor.

IMG_5068

Läste någonstans att det har odlats stockrosor i Sverige sedan 1500-talet. Det om något kittlar igång min fantasi. En fröpåse av de jag inhandlat ger tre meter som jag nog tänker plantera längs min trädgårdsodling som avgränsning, på spalje. Tänker även direkt-så en påse ute med.

Nu väntar jag och längtar till sommaren ..

4 reaktioner på ”I plantfabriken ..

  1. Smart att kunna hänga upp hyllan vid behov. Vet inte hur många gånger som våra katter har rivit ner eller lagt sig i krukorna. Lycka till med sådderna:)

    1. men suck! Ja, det vill jag ju undvika så långt det går.. De har varit ganska lugna hittills och låtit krukorna vara. Det blir ju såklart svårare att undvika ju fler plantor det blir. Fick ett tips om att lägga över skiktade glesa backar. Det är ju också smart!

  2. Jättebra Evelyn, vad duktig du är. Lars hälsar och undrar
    när Görgen skall komma upp och montera lekstugan till
    flickan.

  3. Ja, Du, då kan du hälsa tillbaka att vi måste ju införskaffa en först. Har sett en jättetjusig modell, som sambon också ville ha. Vi lovar höra av oss när det börjar bli dags – för morfar behöver ju säkert ett handtag med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s