Inventerar buskar och träd ..

I helgen har jag kollat över de buskar och träd som växer på tomten. Läser och tar till mig nya och gamla beskärningstips noggrant innan jag sätter sekatören i något. Detta träd planterade jag i höstas. Det är ett gråpäron, pyrus communis på en starkväxande stam. Det saknades minsann päron i vår trädgård.

Här; en spretig krona på en av de gamla äppelträd som växer här. Tyvärr har vi inte fått någon lämplig information från föregående ägare om vilka sorter det är. Men vi gjorde självklart några smakprov i höstas och jag älskar verkligen att plocka min egen frukt! Inget besprutat här, saftigt och gott. Mmm.

Men de träd som är såhär yviga i kronan gav inte särskilt mycket frukt. Det blir ju svårt med så mycket skugga för de blomämnen som sätter frukt. Så nu kliar det i fingrarna. Har dock läst att man bör ta det försiktigt med gamla äppelträd under vårvintern och satsa på på JAS,  juni-augusti-september.

Denna risiga buske, som växter på baksidan har gett mig otroligt mycket huvudbry den senaste tiden. Har diskuterat på olika trädgårdsforum vad det kan vara. Återigen kunde de som vi köpte trädgården av inte ge oss mycket information: ”de blommar med lilarosa blommor någon gång på sommaren” var svaret vi fick. 

Här en svartvit bild på de risiga fjolårsskotten. Det är svårt att avgöra just nu vad som bara är eventuellt dött fjolårsris och vad som är växtmaterial.

Stammen är ljus och flagig. Det går lätt att dra långa tunna bitar av den. Någon som vill gissa? Och eventuellt något skötselråd tas tacksamt emot. Spännande med lite detektivarbete.

Jag och min sambo hjälptes åt att gräva ut gropen till detta äppelträd i höstas. Phew!  Det är ett familjeträd traditionell Blanche – Sävsta – Röd melba – Oranie på en A2-stam. Även denna starkväxande. Tyvärr är inte alla grenarnas vinklar trubbiga så här gäller det att hålla tungan rätt i mun..

En inspirationsbild.


Samtidigt funderar jag intensivt och drar upp planer inför den stundande våren och växtsäsongen. Läser massor av litteratur. Det är mycket att ta ställning till, speciellt det som gäller utformningen av köksträdgården. Var på tomten ska den ligga? Vilken inramning ska den ha för att vi ska slippa undan så mycket som möjligt av alla skadedjur? Framförallt har vi stora problem med Rådjur här ute på Saltarö. Och så ska vi ju eventuellt börja samla material till ett egenkonstruerat växthus. Skönt att passa på att smida planer medan naturen vilar. Det här blir kul!

8 reaktioner på ”Inventerar buskar och träd ..

    1. Åh Lilian, det är verkligen så roligt att du är med mig och hejar på – !
      Kollar upp ditt tips och begrundar. Det har gissats må du tro. Mer om det i bloggen senare. Du och Lasse måste ju ta en runda hit snart och hälsa på, kanske kan det bli av till sommaren? 🙂

  1. Hej! Inget tips om busken du visar men tack! Kul att du har lust att följa min blogg. Ska bli roligt att följa dina ‘vedermödor’ också. /Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s