Bevattningssystem till tomatplantorna..

Drömmer om egenodlade tomater. De där välsmakande, och väldoftande, solvarma att sätta tänderna i. Tidigt i våras satte jag igång att odla. Det blev många olika sorter, som noga skötts om varje dag.

IMG_6875

Jag har lagt tid på dem. Bra jord och extra näring, sol,värme och vatten, inte minst.

Är nu orolig för att tomatplantorna får stå just utan vatten under semestertider. Har funderat en del och nu kanske funnit en lösning på detta. Det är en gammal bevattnings metod som använder porösa lerkärl, som genom osmos vattnar jorden där det behövs.IMG_6892

På närmsta secondhandbutik köptes terrakottakärl in. Hårt var arbetet att få ner dem i odlingslimpan, men med sekatör och lite envishet så gick det vägen.

IMG_6911Använde ett lock i form av ett upp-och-nedvänt terrakottafat och planterade ut tomatplantor intill kärlet inom ca 45 cm.

IMG_6905Tanken är att vattnet, långsamt, ska perkolera genom lerkärlsväggen, ut i jorden. När rötterna på plantan utvecklas kommer de leta sig runt kärlet. Plantan tar upp näst in till allt vatten på detta sätt och avdunstningen nära noll. Denna typ av bevattning fungerar nog bäst i växthus, i vårt klimat. Jag, som har drivhus direkt på jorden, vill utvärdera hur detta fungerar. Kan tänka mig att det går bra om juli blir en varm och torr månad.

Återkommer här med resultatet senare i sommar,

det här blir spännande!10 reaktioner på ”Bevattningssystem till tomatplantorna..

  1. Ska genast leta efter oglaserade krukor om dom inte (vilket jag iof tror) skulle fungera som bevattning, så är dom i alla fall snygga mvh Anneli

    1. Nu har jag en liten utvärdering: mellan två tomatplantor står ett krus som rymmer ungefär en och en halv liter. Där har jag fyllt på en gång nu. I det andra kruset som står bredvid en planta verkar det stå helt still ännu. Min tanke där är att rötterna inte når kruset. På din fråga Ulrika så vet jag ärligt talat inte hur många kärl/krus du behöver. Som sagt var, jag gör själv en utvärdering och ”work in progress” Återkommer! 🙂

  2. Nu har jag gjort en utvärdering av projektet att använda lerkäl för att droppbevattna tomatplantor. Och jag måste säga att det gick utöver förväntan. När jag tog bort plantorna under hösten efter att frosten tagit dem, gick jag igenom rotsystemen och de hade mycket riktigt växt in mot och runt lerkärlet. Det som var mindre lyckat var att jag planterade ut aningen sent (slutet av juni). Skriver en fördjupad blogg post om bevattning med lerkäl senare idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s