Rönnbärsmarmelad och saft

Just nu utforskar jag rönnbären som nyttoväxt. För jag minns inte att någon, någonsin, genom tiderna, bjudit mig på rönnbär i någon form.

Varken min mamma, mormor eller farmor – som alla älskade att laga godsaker på frukter och bär – har någonsin bjudit mig på rönnbär i någon som helst form.Men är inte det aningen märkligt?


Min farmor hyllade svartavinbären för sin rikedom på nyttigheter och då inte minst c-vitaminer. När vi barn var hos henne och var förkylda då bjöds det alltid på hemlagad svartvinbärste som hon gjorde direkt på bären. Det var mer som en rykande varm saftsoppa med socker och mosade varma bär i en liten del vatten. Bären hade hon fryst ner i små portioner på påse så det fick vi när det behövdes under kalla månader. Nu har jag ju planterat många buskar svartvinbär i år i form av en häck i köksträdgården, men ingen av mina buskar har ännu levererat. Så därför detta sneglande på rönnbären. För är det något vi har i vår trädgård, så är det just rönnbärsträd! Jag tror vi har en 5- 6 -7  stycken – var av ett är stort och kraftigt växande.

IMG_9126

Jag minns att utanför farmors fönster växte det också en stor tjock rönn – som levererade ordentligt med stora, röda dignade klasar av bär på hösten. ”Usch! Nej du! Det där, det är bara fågelmat!” brukade hon säga, och rynka på näsan och göra en reserverande åtbörd mot trädet med handen. Jag förstod att det var något vedervärdigt med dem. Min mamma, i sin tur, citerade alltid i skördetider: ”surt sa räven om rönnbären!”. Även hon rynkade på näsan.”De är väl nog så vackra i färgen men de går inte att ha till något.” Nej rönnbären har inte alls varit av intresse i min släkt. Så ett tag, som barn, så trodde jag faktiskt till och med att de var giftiga!

Eftersom samlaren i mig nu vaknat på riktigt har jag börjat  läsa på en hel del om rönnbären. Och ju mer jag läst desto mer fascinerad har jag blivit av detta bär. Förstod ganska fort att de haft en central roll i försörjningen av c-vitaminer på hösten och vintern häruppe i norr under forntiden. Det visste jag inte! Rönnbären finns omskrivna i våra fornnordiska sagorskatter och har tjänat som viktiga symboler i vår nordiska folktro.

Ju mer jag läser desto mer vördnad känner jag för detta vackra träd med sina rödskimrande skatter..

Någonstans stod det att det räcker med att äta 5-10 bär för att försörja sitt dagsbehov av c-vitaminer. Då kanske ni kan förstå varför de är så sura, jiikes! Och vitaminer och antioxidanter är de dessutom fulladdade med. Efter mitt första försök som gav mig en härlig marmelad och en liter saft  insåg jag direkt vilka rikedomar som bor i detta bär som vi alltid – nästintill instinktivt – rynkat på näsan åt. Och vad förvånade vi blev när vi smakade: det var ju gott! Det smakar nästan som aprikos, sa min kära sambo. Så varför kämpa med att zonknäcka och plantera gojibärsträd när vi har våra härliga rönnbär?

Ja, rönnbär har helt enkelt ett oförtjänt dåligt rykte! – I alla fall i min släkt!

Evelyns Rönnbärsmarmelad 

8-10 dl vatten
1 liter tvättade infrysta eller frostnupna rönnbär
1-2 kg urkärnade äpplen i bitar
6 – 8 dl socker per kg mos

Plocka av rönnbären och skölj dem ordentligt. Lägg dem i frysen över natten (>12 h) om hösten inte bjudit på några frostnätter ännu. Det är inte så noga med hur du ansar dina äpplen eftersom allt ska passeras och rensas bort på slutet, men jag sköljde dem ordentligt och tog – trots allt – bort kärnhusen. Men var noga att alltid ta bort det som är skadat. Vissa äpplen skalade jag. Skär ner i grova bitar.  Koka rönnbär och äpplen i vattnet på hög värme under lock 10–15 minuter tills dina äpplebitar är mosiga. Passera massan genom en sil om du inte har hushållsassistent. Tillsätt sockret. Koka moset tills det flockar sig. Rönnbären innehåller naturligt pektin så du behöver nog inte tillsätta så mycket extra..

IMG_9195

Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut genast ställ dem upp och ner till de svalnar så håller de längre. skriv på datum och förvara svalt och mörkt. Hållbarhet: cirka 1 år.

Av det som blev kvar i grytan gjorde jag en härlig saft genom att tillsätta litet socker och spara på flaska som jag förvarar i kylskåpet. Späder den litet efter tycke och smak innan intag. Oj, det är så otroligt gott och nyttigt! Hela kroppen hoppar till av lycka!

Ha en skön dag och hoppas att solen skiner på dig med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s