Syrade morötter

IMG_0151 IMG_0158

I vår köksträdgård finns fortfarande en hel del morötter kvar att skörda i kallbänk. Vill gärna ta vara på dem, nu när det blir kyligare väder och innan det är försent. Har en rund sort, som är väldigt smaskig och saftig. Passar perfekt att syra! Syra är så enkelt, följ bara receptet nedan.

Redan efter ett par dagar har du en glasburk lätt syrade morötter med nyttiga bakterier som tillbehör till lunch eller middag att njuta av!

Skala och riv morötter grovt. Blanda med salt, kummin och några knippor dill i en ugnsform eller bunke. Låt stå i rumstemperatur ett tag. Stöt därefter blandningen så att morrötterna släpper ifrån sig vätska. Jag använder mig av en potatisstöt.. Förflytta blandningen över till  en glasburk och  pressa ner den ordentligt med till exempel en träslev så att inga luftrum blir kvar; se till att hela innehållet blir täckt av vätska. Om du fyller på med en fryspåse full med vatten över så kan den under syrningsprocessen hålla blandningen under vätskan, se bilden nedan. Stäng glasburken och förvara den mörkt och i rumstemperatur. Öppna sedan burken en till två gånger per dag. Om nivån med vätska sjunker fyll på med mer saltvatten. Efter cirka en till två dagar bör det bubbla i burken. När det inte längre pyser är syrningsprocessen färdig.

Hur länge du vill låta grönsakerna stå är upp till processen / dig. En tumregel är att starta med är 1-2 veckor i rumstemperatur. Flytta sedan över till kylskåp. En väl tillsluten glasburk håller i flera månader och syrningen blir bara godare ju längre den står. I en ”öppnad” burk kan du räkna med att hållbarheten är över en månad.

Lycka till! Och trevlig lördag på er allihopa: Här skiner solen från en klarblå himmel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s