Odla svartrötter – jag längtar nästan till skörden!

Jag minns en soppa min sambo lagade till mig förra våren på svartrötter, som var helt otroligt god. Och allt sedan den dagen har jag drömt om att odla mina egna..

Svartroten är en fantastisk rotsak på flertalet sätt. För att odla svartroten krävs en mullrik, lucker och sandblandad jord i upphöjd bädd med ett högt Ph-värde. Bädden ska vara minst 70  cm djup. Så mycket vill jag ha i alla fall då jag vet att komposten sjunker undan ca 1/3 och svartrötter kan bli > 50 och – upp till hela 70 cm långa. Så en får se till att jobba på med materialet för att bygga upp en så mullrik lucker och djup jord som möjligt.

Om rötterna växer i en alltför tung jord, eller om det finns mycket sten i jorden, delar rötterna sig lätt – och det vill jag ju inte!

Blandar alla delar jag använder genom att varva materialet i tunna lager. Använder mig av: löv, grenar i botten, icke nedbruten hushållskompost, tång blandningen jag hittade på stranden häromdagen, en del av det förmultna höet, lerjord – som jag silar ner för att ta bort alla stenar, finsand och litet annat smått och gott..

Tanken var ju egentligen att få denna kallbänk igång som en höstsådd. För att på så sätt få till stocklöpare under detta år att använda som nytt plantmaterial till odlingsåret 2016. Då jag byggde på staketet så hanns inte det riktigt med. Passar då på nu när jag fått loss litet tid och det är töväder.

Här kommer en fördjupad info-text om hur du lyckas bäst med svartroten: 

Svartrot (Scorzonera hispanica)

Svartrot, bondsparris eller scorzonera – kärt barn har många namn..

Svartroten, som är en mycket gammal kulturväxt härstammar från Sydeuropa och växer vild i medelhavsområdet samt delar av mellaneuropa. Antagligen har roten skördats vilt från början och sedan gradvis anpassats in i odling. De tidigaste källorna som finns om svartrotsodling är från 1500-talet..

Svartroten är flerårig, och anses vara lättodlad, men kräver då en djup näringsrik jord.

Jorden som gärna får innehålla en hel del sand, ska vara lucker och mullhaltig samt ha ett högt ph-värde. Rötterna mår bra av att du myllar ner en del stenmjöl och vedaska i jorden. svartrötter har lång utvecklingstid under första året. Om rötterna under utvecklingstiden stöter på en sten eller en hård lerklump delar de sig lätt. När väl rötterna utvecklats kan de stå kvar i jorden över vintern utan problem. Mycket tidig sådd går bra, gärna när jorden torkat upp och uppnått 5°C, men det går även bra att så direkt på tjärad mark under hösten för tidigare skörd. Sådjup är 2-3 cm. Ge den 10-15 i och 30-40 cm mellan raderna.

OBS: Kan korsbefruktas med haverot, och kardborrerot – så de bör skiljas åt.

Svartrotens blad kan skördas och ätas färsk eller förvällas.

Den samodlas med fördel tillsammans med persilja och spenat och anses även skydda mot morotsflugan (!).

Skörden är sen  – helst skördar du så sent som möjligt innan tjälen – och du bör vara försiktig då du tar upp roten, den kan lätt gå sönder under upptagning. Så den därför gärna i kupad jord, eller på djupgrävda bäddar. Det är bra att tillaga dem med en gång efter att de skalats, för att förhindra missfärgning. Du kan lagra dem genom att låta de stå kvar i bänken eller som andra rotsaker i mörk jordkällare. Svartrotens hållbarhetstid är lång

Svartrotens blomma, som är krogblommig och gul, kommer andra året en bit in på sommaren. Blomsjälken är hög cirka en meter!

Under andra året kan du alltså skörda både fröer och rötter. De delar sig lättare under andra året, utlöpare kan användas som nytt ”plantmaterial” dvs som vegetativ förökning. En del hävdar att rötternas smak förbättras med tiden, ju äldre roten är odlad i jorden.1924488_449380518551090_6755091481621582581_n

Bild: lånad (källa: Runåbergs fröer).

Att göra soppa och svartrotsgratäng är mina klara favoritanrättningar, på mjälla och fina ”bonnsparris.

Jag ska se om min sambo minns det goda recept han tillagade första gången jag åt,

och blev helt såld. Såhär blev hans svar:

”kommer inte ihåg 100%.. men skalade svartroten och hackade i bitar, glaserade lite i smör med lök (ta gärna schalottenlök). sen en burk öl (tror tuborg), buljongtärning och 2msk smör… salt & svartpeppar, kokade tills mjukt och körde mixer på det.”

Mmm .. Det var så otroligt gott, jag nästan dog!

Trevlig helg på er allihopa!

Önskar Evelyn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s