Nu beskär jag mina vinbärsbuskar och lite annat ..

Det är dags för vårvinterns beskärning av vinbärshäcken.

Svartvinbärsbuskarna jag satte förra året tog jag in som sticklingar ungefär vid denna tid .. Eller kanske det var aningen senare någon gång framme i februari, minns inte exakt datumet.

IMG_6287
Svartvinbärsbuskar ska hursomhelst beskäras under vårvintern, helst innan knopparna börjar svälla.

Förra året tog jag helt enkelt och klippte ner de buskar jag hade på fjorlårsutväxt i min trädgård och satte dem i en glasvas i ett ljust fönster. Jag beskar dem ganska hårt, till cirka 15 – 20 cm ovanför markytan. Det är uppbyggnadsbeskäring, för att de ska få fin tillväxt under det kommande året, bli buskiga och fina. Det är bra att beskära hårdare första året på detta sätt.

IMG_6288 (1)Efter ett tag får dina sticklingar små rötter. Om du har tillskottsbelysning kan du plantera dem så fort du har tillräckligt med rotsystem, men om du vill vara på den säkra sidan kan du vänta till en bit in i mars. Plantorna kräver mycket omsorg, ljus och vatten. Men var försiktig med direkt solljus! Vårens första strålar är starka och bränner lätt bladen. Snart kan du skola ut långsamt, någon timme om dagen, eller direkt till en växthus/ tunnel sedan och beroende på var du bor snart plantera ut i ett lämpligt land.

Varför inte skapa en häck av vinbär i köksträdgården?

Det finns säkert många andra sätt att göra detta på, men såhär gjorde jag och plantorna tog sig bra och blev jättefina.

IMG_6285
Det finns många andra buskar och träd att beskära nu på vårvintern, bl.a de här:

Alm

Apel

Aronia

Benved

Berberis (B. thun)

Björnbär

Björkspirea

Blåbär

Bok

Deutzia

Ek

Fläder

Glasbär

Hagtorn

Hassel

Häggmistel

Karagan

Kornell

Krusbär

Liguster

Lind

Måbär

Oxbär

Paradisbuske

Pil

Rosentry

Rönn

Schersmin

Silverbuske

Silverpäron

Smällspirea

Snöbollsbuske

Snöbär

Spirea (S.jap)

Stephandra

Syrén

Tayberry

Trädgårdsprakttry

Vinbär

Ölandstok

Läs på hur du gör för varje buske och träd innan du tar sekatören i hand och ger dig ut; Lycka till!

IMG_6228 2

Psst: snart är vi där!

Evelyn

6 reaktioner på ”Nu beskär jag mina vinbärsbuskar och lite annat ..

    1. Det får stå i ett glas vatten i ett ljust fönster till de får rötter. Sedan planterar jag dem i krukor. Vi har det inte så jättevarmt i vårt hus, kanske att det var mellan 16-18°C i rummet där de stod och fick fina rötter.

      1. Tack. Ska testa. Jag har tagit sticklingar på hösten som rotats utomhus i jord under vintern, men jag ska testa detta på en gammal krusbärssort som stått på tomten sedan ”urminnes” tid.

      2. Krusbär får inte rötter lika lätt om svartavinbär. Så det får jag nog passa på att svara om det går. Jag har istället krusbärssticklingarna i kallbänk ute. Hör av dig när du testat får jag vet hur det gick. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s