Härligt gröna tortillas med spenatsmak!

Varannan dag, si sådär, skördar jag spenat i stora mängder i den kallbänk jag förberedde redan i februari, läs mer hur jag gjorde när jag byggde den här.

Det har hunnit bli många olika recept som vi njutit av. Här är ett som blev väldigt lyckat. Vi åt tortillabröden tillsammans med tex mex – grillat lamm och egen mango-chillisås. Mums!

IMG_6029

Evelyns supergoda spenattortillas 

För ett recept med 10-15 tortillas – beroende på hur stora du gör dem, behöver du:

3 kaffekoppar vetemjöl, 1 och 1/2 tesked bakpulver, 1 tesked salt, 4 matskedar vegetabilisk olja, cirka 2 – 3 kaffekoppar spenat och 3/4 kaffekopp ljummen mjölk

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Lägg till oljan och rör till det reder sig.  Lägg spenat och varm mjölk i en mixer. Mixa ordentligt till blandningen är jämn och fin. Häll spenaten i degen och rör ihop alltsammans.  Om blandningen är alleles för kladdig lägg till en liten del vetemjöl. Knåda degen några minuter till den är välbearbetad och mjuk. Forma den till en boll och lägg i gladpack och förvara i kylen ungefär 30 minuter.

Mjöla arbetsytan och brödkaveln. Dela den kylda degen i 10-15 mindre bollar. Kavla ut varje boll till väldigt, väldigt tunna runda  tortillabröd. Ju tunnare degen är ju bättre blir din tortilla som slutresultat..

Värm en stor stekpanna till mellanvärme. Grädda bröden, ett i taget, i ungefär en halvminut på varje sida – eller till att du ser att brödet stelnat och har en gyllenbryn prickig yta.

IMG_2352

Du kan äta tortillabröden direkt eller låta dem svalna av och förvara dem i kylskåpet till du behöver dem.

Det är så klart en smaksak – och ett hälsoval – men jag använde själv mer smör och mindre olja i receptet för ett godare bröd.  

Lycka till!

IMG_2076

Och glöm nu inte bort att skörda ofta av spenaten. Ju oftare desto bättre tillväxt. Vet du inte vad du ska laga? Frys in och använd vid ett senare tillfälle,

Evelyn

För mer tips i matlagning och odling – följ mig på @Saltarös köksträdgård

7 reaktioner på ”Härligt gröna tortillas med spenatsmak!

    1. Vilken zon befinner du dig i? Lycka till med sådden! Jag är väldigt imponerad av potentialen en kallbänk har, givet en tidig start samt bland annat att använda lock och fiberduk.

      1. Hahaha .. Önskar jag hade ett växthus idag, men har en armeringsnätstunnel med presenning. Det fungerar okej. Snart bygger vi! Snart! Sky is the limit 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s