Hugelkulture-landet

Det tredje landet jag gjort är en typ av hugelkulture. Jag vill testa hur det håller fuktigheten, avger värme och ger en näringsrik jord över lång tid.

Det här är ett land som liknar mycket odlingslimpan i sin utformning, med den stora skillnaden att detta land bygger på stubbar/ved/grenar i botten. Fördelarna med ett hugelkulture-land är många. Den långsamma nedbrytningen av veden/stubbarna/grenarna ger en långvarig källa av näringsämnen till din odling. Om du använder färskt material kan det ge konstant näringskälla under 10- 20 år eller längre. När veden/stubbarna/grenarna bryts ner genereras värme, vilket förlänger odlingssäsongen. Grenar och stubbar absorberar fukt. Det innebär att du inte behöver vattna landet lika ofta som övriga land med ”bara” jord.

IMG_0182

Tidigt i höstas grävde jag ut ett cirka 5 meter avlångt dike. Det är ungefär 1 m brett. Djupet är ungefär 30-40 cm. Och såhär såg det alltså ut i vintras efter ett snöfall.

IMG_2597

Byggde en stödjande ram, för jag vill göra ett upphöjt land. Däri la jag de halvruttna stubbar som jag hittade när jag vårstädade allmänningen intill.
IMG_2602

Täckte med hästgödsel.

IMG_2620Sedan ett lager kogödsel.

IMG_2630Sedan lade jag på fårgödsel uppblandat med en stor del halm. Ovan på detta täcker jag med lerjord och några lass ekologisk jord. Det blir ett näringsrikt land som passar bra att odla grönsaker i.

IMG_2638

Jag längtar till det är helt klart. Just nu saknas det några vändor innan jag kan så.

Hoppas du haft en riktigt skön helg!

Du kan läsa mer om hugelkultureland på nätet här

/Evelyn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s