Tomater i växthustunneln

Sedan några veckor tillbaka står redan tomatplantorna ute i den lilla växthustunnel vi byggt av armeringsnät. Där står de krukade, än så länge i en varmbänk, får kraft och ljus och sätter redan blom. Jag är överlycklig.

IMG_2651

Jag har krukat dem för att ha möjlighet att dra in dem vid en riktigt kraftig köldknäpp. De står i fem pallkragar upp. I 3-4 har jag halm-blandad hästgödsel och sista översta lagret litet jord. En pallkrage har jag lämnat tom, som fungerar skydd mot blåst och kyla och håller värmen kvar vid krukorna nattetid.IMG_2654

Det är självklart bäst att använda sig av terrakottakrukor då de också håller värmen bättre än en plastkruka. Jag mäter varje morgon och kväll jordtemperaturen för jorden i själva bänken och för krukorna. Och jag har då märkt att även om det många nätter varit ner mot nollan håller detta system plantorna varma. Det är för att de står med fötterna i en cirka 20-25 grader varm bänk. Jorden i krukorna brukar i det sämsta läget, nattetid, gå ner till cirka 15 grader. Luften runt plantorna hålls alltid varm. Jag lägger en fiberduk över dem varje natt. Dagtid får de vatten efter behov.

Denna omgång tomatplantor satte jag i januari/februari. Har även några exemplar av denna omgång inomhus nattetid, som jag ”drar” till balkongen för att testa utfallet och jämföra.  I bakgrunden ser du en ”pile” av pallkragar till som jag förbereder. Det fungerade så bra hittills så nu när jag skolar om nästa gäng plantor  – som såddes i mars – blir det att fler åker ut och får ”mogna” i tunneln.

IMG_2653
I helgen har vi haft den första varma dagen sedan mitten av mars. Så skönt att slippa nordanvinden. Härliga dagar väntar.

Ha en fortsatt bra dag!

Evelyn

Följ mig på @Saltarös köksträdgård

7 reaktioner på ”Tomater i växthustunneln

  1. Jag skulle vilja se bilder på hela växthustunneln! Hur har ni gjort med armeringsjärnet, har ni böjt det till en tunnel och hur? Var det svårt, vad ska man ha för verktyg?

    1. Det är kämpigt att få till en omfattande varmbänk där det går att så för större hushållsbehov, så jag förstår dig. Många lass hästskit går det åt och det är helt klart väldigt lätt att skjuta upp det jobbet! Men detta var faktiskt väldigt enkelt gjort. Tog inte mycket jobb i anspråk…

    1. Ja jag har märkt att flera personer reagerat med att sätta ut tomatplantorna utan varmbänk. Det skulle jag inte rekommendera. det här är ett test / en provodling och beroende på väder och vind kan det bära eller brista. Jag vill inte sätta alla ägg i en korg så jag har fler plantor inomhus på natten. Ville bara förtydliga det. Roligt att du inspirerades… Jag längtar efter tidiga tomater!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s