Surkål!

 

När köksträdgården ser ut såhär är det mysigt att vara inomhus i värmen och ta vara på vitkålen som ligger och förgås i kylskåpet.. Förr var det vanligt att syra grönsaker för hålla dem nyttiga och fräscha länge. Och så är det ju så förbaskat gott och nyttigt, dessutom! Här kommer mitt recept.

IMG_3728

Recept på syrad vitkål.

Om du ska syra grönsaker ska de vara ekologiska, då de annars kan sakna mjölksyrebakterier.

Ingredienser

Ett stort vitkålshuvud

30-40 g  salt (havssalt)

1 näve kummin

3 st  lagerblad

en halv näve rose´peppar 

fyra enbär

IMG_3784 (3).jpg

Gör såhär: Strimla kålen fint, jag använder en grönsakshyvel. Om du inte har en sådan kan du skära tunna bitar med kniv. Blanda med saltet och kryddorna noggrant. Stampa/stöt kålen så att vätska bildas. Du får hålla på ett bra tag. Använder mig för ändamålet av en potatisstöt och tar hjälp av salladsbestick för att vända kålen. Låt den halvstompade kålen stå ett tag och börja om på nytt igen om ett tag, om du blir trött i händer och armar. Varning för eventuell blåsbildning i handflatorna om du annars har ett stillasittande jobb och därmed tunn hud 🙂

Under tiden jag vilar brukar jag förbereda så att krukorna / glasburkarna är rena. Om du använder dig av glasburkar med vattenlås ( bilden ovan), placera dem i ung på 125 grader celsius i ungefär 20-25 minuter. Jag häller litet vatten på en ugnsplåt som jag ställer glasburkarna på för att ånga ska bildas.

När du känner dig nöjd och alla kålbitar släppt tillräckligt med vätska lägg då ner den stompade kålen i en kruka eller glasburk. Tänk på att krukan måste kunna släppa ut gaserna (CO2) men samtidigt stänga ute syret så mycket det går. Ovanpå kålen lägger jag en tyngd uppe på ett kålblad. Tyngden är en sådan min morfar hade för att väga upp fisk. De är steriliserade innan användning. Detta ska trycka ner kålen så att den håller sig under vätskan.

Låt stå i 2 dagar i 20-25 grader. Där efter i  2 veckor i 15-20 grader
Placera sedan kålen i en jordkällare eller ett kallskåp i 0-5 grader. Din surkål är hållbar länge, länge och blir allra godast när du låtit den stå och mogna i flera månader, allra helst upp till ett år!

Tåååålamooood!

Snart, snart har du smarrig egentillverkad syrad vitkål att njuta av,

Lycka till!

2 reaktioner på ”Surkål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s