Kvällens långkok – en svensk klassiker

 Blev så otroligt glad när jag hittade ännu mer att skörda ur bäddarna under snön. Det får bli rotmos och fläsklägg – well är inte det så mycket svensk husmanskost som det  någonsin kan bli?

IMG_4393.jpg

Några kålrötter som jag skördade idag under snön, härligt! 

 

Recept för cirka 4 personer. Tillagningstid: cirka 2 h

Ingredienser 

Fläsklägg i gryta

Använde mig av 1,3 kg fläsklägg kravmärkt-ekologiskt-svenskt kött, en stor morot, en stor gul lök, 4 stycken lagerblad, 10 kryddpepparkorn, 4 stycken kryddnejlikor

Rotmos

Till min glädje hittade jag några kålrötter under snön. Visste ungefär var de fanns efter tövädret så jag hällde litet varmt vatten där och vips satt de löst och jag skördade ett par stycken. Det ska bli spännande och se om det funkar map smaken ..

De här kålrötterna var av varierande storlek men du kan, för att återgå till receptet, använda dig av en kålrot,  litet av spadet från avkoket på fläskläggen, cirka 4- 5 mindre morötter, cirka 6-7 stora potatisar, en klick smör, salt och peppar efter behag – och ett hett tips: jag toppar alltid mitt rotmos med riven parmesan. Vi tycker att det är så gott!

IMG_4428.jpg

Serveras med syrad vitkål och vi smakade av den nyligen satta syrade rödkålen, till detta åt vi en eller två olika senapssorter. Vi valde ekologisk västervikssenap och  Werners cidervinägersenap. Den sista blev jättegod att ha till!

IMG_4154.jpg

Husets egen syrade vitkål. Visst ser den smarrig ut? Otroligt beroendeframkallande ..

IMG_4425.jpg

Syrad rödkål med en alldeles säregen smak.. Denna sats är inte riktigt färdig ännu, så den får stå ett tag till och jäsa..

 

Så här går du tillväga:

Skölj köttet under kallt vatten ordentligt, lägg det sedan i en gryta med vatten. Hela köttet ska vara täckt. Koka upp. Skumma av noga. När du är nöjd kan du gå till nästa steg:

Skala morot, lök och skär ner grovt, lägg i grytan. Tillsätt alla kryddor.

Sänk värmen på plattan så att köttet sjuder på svag värme, koktid under lock är 1, 1/2 till två timmar. När köttet lossnar med lätthet från benet är det färdigt.

IMG_4415.jpg

Det här kan du göra mot slutet av långkoket, när cirka en halvtimme kvarstår:

Skala kålrot, potatis och morötter låt koka i cirka 30 minuter. Mosa med en potatisstöt och häll på litet av spadet från fläskläggen för att få rätt konsistens. Klicka ner smör och blanda runt. Salta och peppra, smaka av.

IMG_4441.jpg Ps. Kålrötterna funkade utmärkt  – så nu vet vi att det funkar att vinterodla kålrötter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s