Ett skepp kommer lastat: en portion icke-genus-vänliga trädgårdstips!

Häromdagen var jag till den lokala secondhandbutiken. Ville fynda bra-ha-saker till min odling. och då tänker jag på krukor, arbetsbord, verktyg eller liknande. Så stötte jag på en hel drös med gamla trädgårdsböcker från 1970-80-90-talet som jag inte kunde låta bli att plocka på mig. Till flickan köpte jag några fina sångböcker med underbara teckningar. Väl hemma satte vi oss ner och började bläddra.

Och då hittade jag följande inslag, i ICA KURIRENS Årskalender från 1996, som jag helt enkelt bara inte kan låta bli att dela med mig av. Årskalendern är en blandning av månadskalender, månad för månad, med allmänna korta trädgårdstips och recept som passar för varje säsong. I slutet av kalendern följer några bonusartiklar av varierade slag som t ex: rara råd till vardags (fniss), klädtermer, bukett i ditt tecken, Lingontid osv. 
Och så följer denna artikel som högst upp benämnes ”Ja, se karlar..” Notera bilden! Varning för karlar – lyder rubriken. Och så: Vid val av man kan man inte vara nog försiktig. I de lugnaste vattnen och så vidare. 

Hoppas ni kan läsa texten själva. Den handlar om Eskil – den hänsynslöse strebern. Eller Ville, alkoholisten som väcker modersinstinkten. Snuffe Han den ansvarslöse, följer alltid sina impulser. 

Lasse är personen utan personlighet som älskar sig själv. Och Ubbe då? Sadisten – kan vara allt från en person med knytnävarna redo, till en Ubbe som ägnar sig åt psykiska nålsting så fina att de är direkt outhärdliga… Oj! Oj! Oj! Its just getting worse and worse! Det finns inga bra karlar här inte.

Var det verkligen såhär på 1990-talet? Hm, tydligen.

Kan ge det vidare som ett jätteroligt tips: läs gamla trädgårdsböcker!  Det är så berikande att se tillbaka genom vår kulturhistoriska lins och få lite perspektiv på allmänna seder och bruk, -från ”dåtid” till ”nutid”- inte bara gällande trädgården.

Nåväl, nu handlade ju just detta inlägget inte så mycket om varken odling eller trädgård, men jag kunde bara inte låta bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s