På midsommarnatten angriper knytten din trädgård ..

Den som är skrockfull kanske kan få vatten på sin kvarn? Natten mellan midsommarafton och midsommardagen var väldigt kall härute på Saltarö. Enligt källor var det 3-4 plusgrader, och därutöver blåst. När jag nu kollade köksträdgården på midsommardagen fick jag en smärre chock. Potatis är stapelvara i köksträdgården, alltså vi har satsat friskt.. Har ganska många rader, det är rader av Mandel, Asterix, Jute, Rocket och Amandine. Och potatis det är ju enkelt, det går inte misslyckas med, säger min erfarenhet.. Men där stod alltså potatisblasten och hängde läpp, den hade krullat i hop sig och svartnat. Panik! Har mina potatisodlingar drabbats av bladmögel? Sådär bara över en natt? Och under självaste midsommaraftonsnatten, tillråga på allt. Hade jag läst för mycket om gammal folktro, kan hända? Här: några av skräckbilderna!

Det blev några S.O.S samtal samt inhämtande av kunskap. Det var när jag väl tog en titt i kryddlandet och såg att även citronmelissen (ovan) fått en konstig brun färg, som jag insåg att det var köldskador det handlade om. Pustade ut. Det innebär att de kommer återhämta sig. En liten skopa jord över varje planta ska jag nu ge, som en skjuts och ett extra skydd, samt litet mer täckmaterial.

 

Njuter nu istället av denna vackra kreation – som plåster på såren. Det är en rosa stor vallmo, inköpt på Ulriksdal som jag planterade ut i höstas.

Vilka kronblad, de är som silkespapper! Hoppas,hoppas den ska trivas hos oss, frodas och överleva vintern …. För jag är kär, kär, kääär! 

Och mer vallmo ska det bli.

Tycker att kombinationen prästkragar och stor vallmo är oslagbar. Och just nu ser vår gräsmatta ut ungefär så här i stora sjok.

Så nu satte jag ut de vallmor jag bytte till mig på plantbytardagen. Små söta. Hoppas att inte rådjuren ska käka upp de späda bladen.. Men de räds väl, för vallmo är väl giftiga?

Till sist vill jag visa ett av de mer lyckade trädgårdsprojekten jag genomförde i fjol. Vi har mycket gatsten vid entrén och mellan dem finns hålrum, som för det mesta ”pryds av ogräs”. Planterade ut en lila och en vit låg, krypande backtimjan där i september. Som nu tagit sig och då blev det såhär fint! Tänker så och plantera mer av backtimjan, vid sidan av vallmo, det kan jag lova.

Trevlig trädgårdssöndag på er! ❤

Upptäcker en och annan skönhet ..


Våren i skärgården kommer lååångsamt, så även vårblomningen. I april kom så äntligen litet värme och jag börjar inventera rosbuskarna jag satte i höstas samt de som redan fanns när vi flyttade in. På framsidan står två rosor som växer på spaljé. Har noggrant kupat dem för vintern, ville ta det säkra före det osäkra, eftersom jag inte visste vilka sorter det är. Nu vill jag ge litet extra näring och kanske beskära en del. Gräver undan litet jord i basen. Och till min stora glädje finner jag att inköpslapparna är kvar!

Jag blir jätteglad när jag upptäcker att den ena är Flammentanz – vacker röd klätterros. Och den andra Coral Dawn storblommig klätterros (april 2014)…

Grässvålen och jorden..

.. som grävdes upp från hålet till varmkomposten blev marktäckning runt vår gamla brunn som ofta är översvämmad och därför sjunker marknivån litet varje år. Nu vill jag få upp den, samt göra några fina planteringar runt om. Så jag lägger jorden där och placerar grässvålen över. Ett dike grävs på andra sidan infarten för att avhjälpa / förhindra fler översvämningar. Blev väldigt nöjd med resultatet (mars 2014).

Vårtecken ..

Efter att blivit halvt skräckslagen av ett oväntat besök i vår trädgård där vi blev några saker fattigare är det skönt att bli besökt av helt andra gestalter. Vintern har redan gett vika, det är milt på dagen och någon minusgrad på natten.

Årets första snödroppe står stolt i vår gräsmatta. Hurra, nu är vårvintern här! men snödroppen kommer inte som någon överraskning för mig för jag satte många i höstas. 

Blev däremot så glad då jag upptäckte denna nykomling: en riktigt härlig överraskning!

Jag har inte satt dessa och de finns i mängder! Växter över / i de blad som vissnat ner och som jag tror är pioner. 

Vilka härliga färger. Gissar att det är vinröda julrosor. Till min stora glädje. Just sådana har jag önskat mig ..

Vårens första vintergäck. I min trädgård finns bara en, detta exemplar, så långt. Jag som satte så många. Snart har jag en hel äng? Om det inte blir ett bakslag det vill säga ..

Planterar om ..Solen skiner och våren verkar anlänt redan .. Läskigt för jag tror det kan bli ett bakslag. Trots att jag njuter av värmen är det med lite vemod .. Klipper ner alla pelargoner kraftigt och sätter skotten i jord så de får tid att utveckla rötter. Lade lekakulor i botten. I vanliga fall beskär jag pelargonerna ganska sent, i maj månad. I år testar jag med att få igång dem tidigare. Håller tummarna det ska gå vägen ..