Röda nypon, taggiga grenar och ”drömmar”

IMG_9115

Härliga Nyponskörd!

Självklart ska du omsorgsfullt bli rostad i ugnen. Torkad och förvarad.

Ner i stora burkar av glas, ska du nu få komma.

Och där ska du få stå i vårt skafferi: vänta, vänta ..

Vänta på att snön yr runt knutarna och kylan biter.

Då är det härligt att få njuta av dig, goda skörd av nypon. Att få dina c-vitaminer och näring till livs i en rykande varm soppa med en juicen från en pressad citron och en klick vaniljglass över.

Mmm – det är ju bara så ooobeskrivligt gott! 

IMG_9110

Formligen älskar att plocka nypon. Kanske är det för att det var något jag ofta gjorde med min mamma som liten om höstarna?

Något som hon alldeles säkert alltid själv gjorde med sin mamma.  Vilket i sin tur .. Ja alltså ni förstår säkert själva principen! Länken till förfäderna känns ständigt närvarande när som helst jag plockar just nypon.

Minns att mamma, sådär mot slutet av vår stund i skogen, alltid brukade visa mig en liten utväxt som bara fanns på vissa av nyponbuskarna i form av ett rött, trådigt litet fågelbo i miniformat.

Jag var så fascinerad av denna lilla raritet som hon kallade för drömmar. För hon berättade för mig att om man tog in en av drömmarna och lade den under sin kudde skulle man helt klart, just den natten, sova mycket bättre än vanligt och drömma klara, härliga drömmar.

IMG_0121

Alltså jag har verkligen minnen av att ha vaknat med ett knastrigt nystan under kudden, yr från nattens djupa sömn och drömmar!

Nu är tyvärr min mamma bortgången sedan ett antal år tillbaka.

Åh! Fina mamma…

Vad många goda nyponsoppor du bjöd mig på under alla år. Känner mig verkligen bortskämd! Smälter när jag tänker på smaken av hennes underbart goda, tjocka brunröda nyponsoppa.

IMG_9114Rostar dem nu i ugnen på svag värme under lång tid för att bevara alla näringsämnen.

Doften när ungsluckan öppnas är så bedövande god att jag inte kan beskriva det med ord. Det måste bara upplevas.

Så ..

Ni kanske förstår att mot den här bakgrunden är för mig att plocka nypon som någon form av magi. Barndomsminnen. Ja ni vet..

Det går nästan inte riktigt ta på .. ej heller beskriva med ord… 

IMG_0131

Vi har – till min stora glädje – runt vår trädgård flertalet stora, härliga nyponbuskar. Ett av dem har vuxit sig riktigt stort. Med sina tjocka och fina grenar som sträcker sig i långa, fina bågar. Det näst intill högt som ett träd eller en större buske ca 2-3 m högt. Och det dignar verkligen av nypon i år: stora, klara mörkröda och orangea.

Måste säga i sammanhanget att vi är så lyckligt lottade i Sverige som har allemansrätten. Ute på fältet och i skogen finns ju många nyponbuskar att hämta från.

Mina favoritbuskar växer längs med strandkanten här där vi bor..

Delar med mig av receptet på min nyponsoppa.

Passar samtidigt på att planera för att tillaga något jag aldrig tidigare prövat:

Nyponchutney och Nyponmarmelad!

Men mer om det en annan dag. Till dess:

Trevlig kväll på er allesammans!

Det finns stunder som etsar sig fast, som man för evigt minns! Smaker och dofter förstärker dessa minnen så att de blir som levande på nytt! Det är vad jag kallar magi!

Evelyns vildrossoppa 

Ingredienser 4 port.:

1 liter torkade hela nypon ca 3 liter vatten 1/2-1 dl strösocker 1 1/2 msk potatismjöl

Så här gör du:

Skölj av nyponen i vatten. Riv över rivjärn så att skalen påverkas litet.  Lägg i vatten under natten. Koka upp  under lock, på hög värme. Sänk till svag värme och låt puttra med locket på i cirka 3- 4 h.

Rör om och späd med vatten. När du har en mörkrödbrun soppa, sila bort nyponen och mät den.

Koka ihop alternativt späd till 8 dl. Tillsätt socker och smaka av till soppan får en jämn balans.

Rör ut potatismjöl i ca 1/2 dl vatten. Häll försiktigt ner blandningen i  soppan. Vispa. Låt den koka upp under kort stund, några minuter.

Spara avkoket. Koka soppa av nyponen en gång till så får du en tunnare mindre matig soppa.

Lycka till!

… så roligt att just du tittade in,
lämna gärna en kommentar här!

6 reaktioner på ”Röda nypon, taggiga grenar och ”drömmar”

    1. Vad roligt att jag kunde inspirera dig! Ett litet tips: Det är bra att ha handskar på sig och eventuellt ta med en sax, fast jag föredrar själv att repa av dem, det går fortare på det viset. Du lär dig snart tekniken så du inte sticker dig. I år är det lätt att plocka av nyponen, eftersom jag upplever att det är så mycket av dem.. Läs mer om nyponens hälsofrämjande effekter så kommer du inte ångra att du får en och annan tagg ibland..

  1. Ett sånt där drömbo har jag aldrig sett .
    Har ett par nyponbuskar kring gården men brukar ge hästarna nypon bara. Har inte lärt mig tycka om nyponsoppa tyvärr. Får kanske testa o koka egen o se om det är godare än köpt 🙂

    1. Angående ”drömmarna”: visst är det kul att få upp ögonen för något nytt? De finns inte på alla buskar, men nu när du vet vad du ska leta efter så kanske du snart kommer upptäcka ditt första? Ja helt klart, hemmagjord nyponsoppa är så otroligt mycket godare än den köpta – det kan jag garantera! Och det är som sagt var extremt nyttigt! Roligt om jag kunde inspirera dig till att börja gilla soppan. Om inte annat kanske du kan våga dig på att testa chutneyn eller marmeladen.. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s