Årets potatisodling, en riktig utmaning!

Nu är det dags att få potatisen i jorden. Och det är väl på tiden! I grevens tid? För jag har verkligen dragit på det i år. Av vilken anledning? Ja det är lätt att skjuta upp att sätta spaden i jorden, när den ser ut som den gör just nu.

IMG_5780

Förra året odlade jag asterix och mandel i lerjorden samt tidiga sorter amandine och rocket. Och vilken skörd det blev! Asterix är en sen sort och när jag väl skördade i september / oktober var de så stora att en potatis  räckte för fyra stora portioner..

Du får räkna med en utvecklingstid av cirka åtta veckor för förgrodd färskpotatis. Sommarpotatis tar kanske 10-12 veckor på sig. Höst och vinter potatis tar ännu lite längre tid. Då potatisen är färdig att skörda är det bara att hugga av blasten och ta bort den. Samma gäller om blasten angrips av bladmögel.

I år har vi Juliett, Gwenne, Timo, Asterix, Taisiya, Cherie på repertoaren. Och mandelpotatis så klart. Om vi bara får till det med lerjorden. Kanske det blir ett försök med potatis odlingslimpa i år. En odlingslimpa toppad med väldigt mager jord. Kan det fungera måntro?

Den som lever får se..

Hoppas att solen skiner också på er!

/Evelyn

IMG_5888IMG_5891 IMG_0067

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s