Saltarosgarden – en uppdatering!

IMG_6705

Idag blev det rester från gårdagens kvällsmat till lunch: hemmagjord pizza.

Igår gick det till ungefär såhär: Min man fixade degen. Under tiden skördade jag i köksträdgården. Förvällde sedan grönkål, frilandsspenat och mangold. Slog av vattnet, sedan åkte det ner i en järngryta med smör. Skar upp även stjälkarna av grönkålen samt plockade av indisk spenat som växer på vår fönsterbräda i köket. Stekte alltihop i smör. Lät puttra i ca 15-20 mins. Den röran fick bli garnityr på pizzan tillsammans med resten av skörden:

två vita lökar, tre röda lökar, blasten av detta, en stor vitlök och även blasten av den, färsk oregano, i botten av pizzan: tomatsås med basilika och min man garnerade toppen med tre olika ostar.

Mmm..

IMG_6732

Under förra hösten planterade jag som vanligt ut nyinköpta rosor, som nu till min stora glädje, tagit sig bra allesammans. En av de som jag köpte visar sig inte vara det som stod på namn-etiketten. Jag köpte en climbing bonica.. Men det är det ju inte.

Fick tipset att gå in på Flora Linnea och skriva in vit ros och jämföra. Blev inte mycket visare av det. Bilderna är för otydliga för att jag fullt ut ska kunna avgöra. Nåväl.

Jag ser nog och lär mig mer om denna för mig än sålänge ”mystiska” ros.

IMG_6736

Hurra!!! Jag har fått hemleverans. Fem säckar nyslaget hö! Grannen har kommit en bit längre än mig med att slå sin äng som de håller på halva sidan av trädgården. Känner mig rik! Nu blir det täckodling av och jag behöver inte känna att jag saknar material eller stressa med att röja min egen äng.

Där gör jag små steg varje dag. Slår med lie och kör med handgräsklippare. Puh. Men fint blir det!

IMG_6750Frilandstomaterna som jag satte ut i juni har nu äntligen börjat mogna! Samtidigt bågnar växtkuvösen av fler tomatplantor som vill komma ut på friland. Så idag blir det min uppgift att sätta ut dem i ett av de obrukade hörnen att odla upp i köksträdgården. Börjar lägga ut stenar och täcka marken där nu. Lycka! Jag älskar att designa i köksträdgården med sten, grus och trädstockar. Får aldrig nog av det!

IMG_6753

Är också otroligt glad att mormors gamla zinkbalja äntligen börjar få liv. Här har jag nu under två år väntat och längtat på blomning av clematis. Varje vinter har jag stoppat ner den för förvaring i en papperslåda och tyckt ner löv som isoleringsmaterial. Men ingen blomning har det blivit av framme på vårkanten/sommaren. Sniglar har samsats med rådjur om att äta upp ranka för ranka och  blomknopp för blomknopp. Jag minns inte ens nu vad för sort jag satte ner i baljan. En av de sorterna jag satte blommar nu. Så jag blev så lycklig att jag impulsköpte tre nya sorter.

IMG_6741

Bl. a en estnisk piilu clematis står just nu och får vatten vid rötterna inför planteringen. Detta är en av mina arbetsuppgifter på listan för idag.

IMG_6751

Tänkte få bort gräset i fonden bakom soffan i jordgubbslabyrint-landet och låta piilu klättra här. Kanske tillsammans med någon passande klätterros.

Nu är det dags att jag sätter fart om jag ska hinna med allt idag. För carporten ska städas ur med. Nu är lunchen uppäten..

Ha en fortsatt riktigt skön dag allesammans!

/Evelyn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s