Äpple på spaljé: ja tack!

Vi mustade våra äpplen på det lokala musteriet igår. Här berättar jag litet om de äppelträd som finns i vår trädgård, och hur vi tar vara på skörden.

I vår trädgård finns bland annat fyra stora äppelträd, med tjocka stammar, som ger rikligt med skörd. De är riktigt vackra att se på en skön dag i maj..

IMG_6228Jag tippar på att de har stått här sedan 1930-talet. De ger oss från juli till mitten av oktober en stor skörd, ungefär vartannat år.

IMG_8950

På vår baksida har vi ett träd som jag kallar för spindelträdet. Det ser ut såhär:

IMG_9062Det är en modern sort som ger mängder av frukt varje år.

IMG_9065

Det gäller att stötta upp ordentligt, så att grenarna inte knäcks, för ett sådant träd ger just väldigt rikligt under några år.. Det blir dock inte särskilt gammalt, kanske ”bara” 25 år ..

IMG_3532

Här är ett familjeäppelträd inympat tre olika sorter. Jag fick tyvärr gräva upp det i våras då vi fick besök av sork som käkade av rötterna så det vissnade ner. Sedan dess har det fått bo i ett spann, och väntar på att få en ny plats. Hoppas det överlever vintern!

IMG_3528

På framsidan, inne i köksträdgården, har jag under våren utökat och planterat tre sorter till, självklart är de på spalje. För spaljerat fruktträd ger v e r k l i g e n högkvalitativ frukt. Kan intyga det sedan i går:  plockade av ett stort saftigt från ”rödluvan” – en sort som mognar nu i september som inte är lagringsdugligt och helst ska ätas direkt. Satte tänderna i det. Det var så stort att det inte rymdes i en hand, men två av mina händer räckte till! I storleksordningen var det kanske som fyra normalstora äpplen från de friväxande träden..

Och wow: viiiiiiilken smaaaak!

Så spaljerat äppelträd blir det absolut mer av i Saltarös köksträdgård framöver!

Liten äppelskola

Igår var vi alltså en vända till det lokala musteriet på Säby gård med vår äppelskörd..

IMG_8715Nu väntar vi på smaskig must i bag-in-box  att njuta av. Det räcker, med god ranson, långt in till jul!

 Då ska vi blunda, längta och minnas hur blomningen såg ut i maj..

IMG_6224Alla förädlade äpplen härstammar ur en domesticerad art (Malus domestica) från familjen rosväxter och är på så sätt former av vilt växande äppelträd. Det finns över 200 sorters äpplen i Sverige, tusentals över hela världen.

Försök med humlor och bin visar att skörden ökar med närmare 70 % då det förekommit pollinering  jämfört utan (Jordbruksverket 2008). Bland annat är det då små blomflugor som gör en viss pollinering, men den är alltså väldigt vek.. Samplantering med körsbär – som ju lockar humlor och bin, ökar skörd av äpple.

Därför planterar jag nu in ännu fler körsbärsträd..

IMG_8948

Pelaräppelträdet Flamenco ger goda röda lagringsdugliga äpplen.Men jag ser till att skydda dem från eventuella rådjursattacker.

”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”

I den Nordiska gudasagan bevarade äpplen gudarnas ungdom. Och studier visar att de innehåller antioxidanter  som hämmar åldrandet. De är även rika på C-vitaminer.

Ta till vara på egna stora skördar genom att torka, laga äppelmos, frysa/konservera eller göra drycker.

Must innehåller samma smak, näringsämnen och arom som i den nyplockade frukten. Äpplen tvättas, krossas och mals ner i en kvarn. Fruktmassan stoppas i en fruktpress där saften pressas ut. Sedan kan musten konserveras eller frysas ner. Eller pastöriseras.

Är du osäker på vad du har för sorter i din trädgård kan du installera äppelappen eller allra helst besöka en pommolog.

IMG_4687

Hälsningar från mig vid det lokala musteriet.

Det är äppelbackar för avstjälpning du ser i bakgrunden till höger.

/Evelyn

Vad roligt att just du kikade in här. Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s