Sallad av kålrabbi med knorr

 

IMG_6947

I kväll lagar jag en sallad på kålrabbi. Kålrabbi är verkligen en favoritgrönsak i vårt kök. Jag tycker nog att den är litet underskattad i svenska recept och matlagning, där den lever en tynande tillvaro ..

Testa att utforska denna nyttiga och smarriga rotknöl, du med?

Det finns en hel del kvar av kålrabbin i köksträdgården. Så i kväll lagar jag en mumsig sallad till kvällens grillning på en del av årets skörd. Vi njuter av den med andakt. Planterade ut det jag bredsått i mars, i pallkrage redan under början av april. Det gick alldeles utmärkt i år. Odling av kålrabbi tar tid, 40-50 dagar. Men med den sommar vi har i år tog det helt klart ännu längre tid.

Läs längre ner i detta inlägg hur jag drev upp kålrabbin i pallkrageolding i år.

Varsågod, här delar jag receptet;  

Detta behövs:

2 st kålrabbi

En näve färsk koriander

En näve persilja 

En hel lime

En halv citron

En tesked maltvinäger

1-2 teskedar havssalt

För Garnityr har jag använt mig av gurkört, ringblomma och halva limen.

Skörda två av årets färska, mogna kålrabbin, eller köp ekologiska i butik. Skörda koriander och persilja. Skala av det hårda skalet och se till att inget vedartat är kvar på roten. Riv kålrabbin grovt. Lägg på ett uppläggningsfat. Skörda, skölj och hacka persilja och koriander fint. Blanda ner det i den rivna kålrabbin. Dela en lime längs med frukten.  Skär upp den ena delen i små tunna klyftor att garnera med och använda för att få mer lime efter behag på faten. Den andra delen av limen pressar du över salladen. Använd en tesked eller liknande för att få ut all juice. Häll vinäger över. Garnera och strö på havssaltet, ringla en aning rapsolja över.

IMG_6940

Se upp för eventuella tillslag, innan all mat står på bordet:

garnityren är mycket lockande!!! 🙂 

 
IMG_6978

Och såhär har jag gjort i år och i fjol för att odla kålrabbi med lyckat resultat:

IMG_2226

Tidigt i våras förberedde jag två pallkragar med material. Första pallkragen fyllde jag med ”obrunnen” färsk hästgödsel som jag blandade med halm, för att få värmeavgång. Nätterna i april är fortfarande nere mot nollan och kålrabbin behöver mer värme än så för att sätta fart.

IMG_2234

Ovan på det lagret – i pallkrage nummer två, räknat nedifrån – la jag ett ordentligt lager av ”syrad” kompost – som under två veckor stått syrefritt tillsammans med effektiva mikroorganismer. Det för att bli jord snabbare och ge litet extra näring och värme. Över detta la jag fin mullrik lerjord upp till kanten av pallkrage nummer två. Ovanpå detta sätter jag en tredje, skyddande pallkrage.

IMG_2241Kålrabbin bredsår jag för enkelhets skull i ett tråg. Dessa plantor såddes i mitten av mars. Jag är ganska hårdhänt mot rötterna när jag delar på klumpen. Det går bra. Kålrabbiplantan är en tålig grönsak.

IMG_2240

Sedan planterar jag ut plantorna tillsammas med koriander, persilja vitlök och sättlök. Jag använder mig av löken och kryddväxterna för att skrämma bort olika skadeinsekter som gillar att kalasa på kålrabbin. Täcker över allt med en vanlig fiberduk. Ser sedan till att hålla pallkragen täckt under hela sommaren.

Kålrabbi gillar – som de flesta kålsorter – att stå svalt med blött om ”fötterna.”

Du får titta till plantorna ofta för att se efter så att ingen inkräktare har tagit sig in. Det är god ide´att sedan så många gånger och driva upp fler omgångar under säsongen för att ha färsk kålrabbi att skörda under hela sommaren. Nästa år tänker jag odla långt många fler omgångar än vad jag gjorde i år. För det är det verkligen värt!

Lycka till!

För fler smarta tips klicka in dig på Saltarös köksträdgård på Facebook.

11 reaktioner på ”Sallad av kålrabbi med knorr

 1. vad gott det låter …. jag älskar kålrabbi sen jag varit barn, min mor gjorde ofta kokt kålrabbi i vit sås saltpotatis och pannbiffar, det var så gott, som sallad är den nog säkert också jättegott … det måste jag testa nästa gång jag hittar kålrabbi i mataffären …. Hälsningar Irene

  1. Om du har en Coop-butik i större storlek nära dig brukar de ha i sitt sortiment. Om de inte har där så brukade Hemköp ha ofta när jag handlade där. Tack för att du delar med dig av erfarenheter i matlagning – har du möjligen kvar receptet för den vita såsen?

   1. Jag brukar titta efter kålrabbi både när jag är på Coop och i andra livsmedelsaffärer men för det mesta tycker jag att de är så små och ibland även torra eller träiga …. tror jag ska på lördag till torget och titta om jag kan få tag på de där istället …. den vita såsen, om jag minns rätt, så var det så att min mor kokade kålrabbin först i saltvatten, sen smälte hon smör i en kastrull, hällde på vetemjöl så det släppte lite från kastrullen ( tror att man gör så i grundsåsen men kommer just nu inte ihåg hur det heter) det fick inte brännas vid utan hon rörde runt hela tiden, sen hällde hon på det kokheta kålrabbivatten lite i taget, såsen ska inte bli för tunnflytande. När såsen var klar la hon kålrabbibitarna i såsen …. 😀 nu blir jag sugen på det så jag ska nog se till att hitta kålrabbi så snabbt som möjligt …. jag tycker det är jättekul att dela på recept …. tyvärr kan jag inte fråga min mor längre, då hon gick bort för rätt många år sedan. Minnet av de goda salladssåser hon gjorde är tyvärr bara ett minne jag har från min barndom och även när vi besökte mina föräldrar när mina barn var små … när jag äntligen bestämde mig för att fråga hur hon gjorde salladssåsen, det var något år innan hon dog, så mindes hon inte längre hur hon gjorde de.

   2. Jag känner igen mig så mycket i det du skriver om att dela recept och hur matkulturen inom en familj kan gå i graven emellan en generation… Min mammas recept har jag inte heller koll på. Och min mormors kokbok och recept skulle jag kunna nära nog dö för att få tillbaka .. De fanns i vårt gemensamma sommarhus, tyvärr bestämde min moster och min far att sälja av det, och typ skänka bort allt till en auktionsfirma eller liknande, året efter min mamma avlidit….

    Tack så mycket för receptet du delade! Jag ska absolut testa det, håller tummarna det lyckas. Låter så gott!

 2. ja kålrabbi är verkligen smarrig! Sådde i år, men den ser inte så lysande ut min rabbi ännu så länge… men hoppas att den kommer starkt på slutet!

  1. Ja de måste ju till litet värme med. Det tar mer tid i år .. En tanke – och eftersom du bor där du bor – kanske du kan testa att så en ny omgång nu i en varmbänk och har du tur kan få en fin skörd i mitten / slutet av september eller i oktober – då varmbänken skyddar mot frost!?

  1. Nej vad tråkigt. Men det är inte försent att så en omgång till. Har alla spruckit? Jag har också erfarenhet av sprickor i någon enstaka. Men det är nog för att jag sätter mina ganska tätt. Jämn vattning och näringstillförsel är a och o för att förhindra sprickor. Kanske det ständiga väderomslaget denna sommar gör sitt till med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s